Prodej bytů v Pardubicích - vývoj trhu jaro 2019

Stalo se něco neuvěřitelného. Po zpřísnění bankovních úvěrů měli jít ceny městských bytů logicky dolů, ale opak je pravdou. Proč?

No, skvělá otázka. Na to nedokáží odpovědět ani největší odborníci v oboru. Všichni píšou, že realitní bublina praská a ceny bytů jdou dolů. Co se tedy stalo? Na to je dle mého názoru jednoduchá odpověď. Prodávají se jen novostavby. Starší byty jsou v Pardubicích nedostatkové zboží. Majitelé, kteří tušili, že od ledna 2019 bude problém s úvěry, si pospíšili a své byty „pro jistotu“ prodali již v loňském roce.

Cítím to i já na své práci. Na konci roku jsem prodávala jeden městský byt za druhým a letos? Dva byty za 3 měsíce. Stejně se vyvíjejí i nájmy. Prostě, když je nedostatek, tak se zdražuje. Je to trend v celé republice. Levněji se nyní prodává jen v Karlových Varech, kde se ruští obchodníci zbavují svých majetků.

A prognóza do budoucna? Popravdě nevím. Realitní trh se nyní vymyká logice. Ale myslím, že se jedná pouze o přechodnou záležitost, která se brzy vyřeší, a ceny bytů opět začnou klesat. Například na vesnici je stále lacino, zde k žádné změně nedošlo. Uvidíme …